Thursday, 15 March 2012

Pavlova.........

Semalam akhirnya dapat juga aku buat PAVLOVA ni...
heehehe walaupon deco nya tak berapa menjadi.
rasanya tetap sedap..hahaha
terpuji sendiri pulak ..

Aku tengok balik pavlova aku ni rupanya tak berapa masak lagi..
tapi aku dah sejuk kan 
excited nak makan..
punya pasal laa..

Tengok la whipping cream aku tak menjadi sebab 
tak letak dalam peti ais ..
tak pasal-pasal cair..
hehehe..
pada yang nak try buat ni 
ni resepinya...

bahan-bahan nya..:

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor( 3/4 cawan pon boleh untuk kurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - gula icing pon boleh
1/2 sudu teh esen vanilla
 
*Untuk cara nak buat ...
  korang boleh ikot kakak ni punya..
  dia terangkan lagi detail tentang pavlova...


3 comments:

  1. sedap sangat ke pavlova ni?? nak rase sikt boleh?? hehe~ :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sgt...hehe meh2 jemput... :)

      Delete
  2. AS'salam Amy

    belum pernah buat, tapi teringin nak makan, insya'Allah akan cuba juga buat satu hari nanti :)

    ReplyDelete